Vakantiestress carrière Procurementleaders

Aanhaken of afhaken!

Waar sta je als Procurementleader in je ontwikkeling en wat is de ideale volgende stap. Moet ik deze stap bij mijn huidige organisatie zetten, of ergens anders gaan zoeken naar groener gras. Blijf ik binnen Procurement of moet ik me nu toch echt breder gaan ontwikkelen. Waar moet ik op letten, wat is de beste timing? Overpeinzingen die de zomermaanden voorbij kunnen komen. Kortom zit je op het juiste paard en vind je het nog leuk?

De exponentiële dynamiek in waardeontwikkeling voor de klant wordt steeds meer gevoed door de leveranciersmarkt. Een groeiende impact van leveranciers op rendement, waardeontwikkeling voor de klant, riskmanagement en duurzaamheid voor organisaties is het gevolg. Wanneer organisaties niet op strategisch niveau de kansen en bedreigingen van de leveranciersmarkt meewegen in hun beslissingen, bepalen ze hun strategie met 1 oog. De wil om met Procurement de volgende stap te zetten en te integreren met de business wordt steeds sterker. Een mooi vooruitzicht met spannende uitdagingen. Toch blijken er flinke hobbels op dit traject te liggen en zeker niet alleen bij Procurement. Waarschijnlijk herkenbaar en bepalend voor jouw ontwikkeling binnen Procurement.

Zoals gezegd, er zijn veel uitdagingen voor Procurement, maar ben jij ook goed gepositioneerd om hierbij de rol te spelen die je past? Antwoorden op vragen als "wat is de dynamiek binnen de supply chain van jouw organisatie" en in hoeverre jouw organisatie integraal vanuit de klant opereert, zijn belangrijke ingrediënten voor de flow waarin Procurement binnen jouw organisatie kan komen of wellicht al is. Zeker het antwoord op de tweede vraag zegt iets over de ruimte die er ligt voor Procurement om haar zuil te ontstijgen. Een belangrijke voorwaarde voor de strategische ontwikkeling van Procurement.

Over het algemeen zien we de volgende praktijk en wat betekent dat voor jou?

In de meeste gevallen opereert Procurement als een zuil binnen de organisatie en dan is het een stuk lastiger om de aansluiting met de business te realiseren en strategisch het spel mee te spelen. Procurement loopt in feite achter de business aan. “Operational Excellence” is in dit geval het hoogst haalbare. Hard werken binnen beperkte kaders, maar is het nog in lijn met jouw ambitie? Wil je verder reiken dan “Operational Excellence” en de ontwikkeling doormaken naar strategische impact op de organisatie?  Dit kan een fantastische reis zijn die je buiten de gebaande paden, nieuw elan brengt. Je zult wel harde noten moeten kraken. Is jouw conclusie dat deze uitdaging binnen jouw huidige organisatie niet mogelijk is, maar je wilt het wel, dan weet je waar je op moet letten, wanneer je op zoek gaat naar een andere organisatie. Het gras blijkt echter niet altijd groener elders en voor je het weet ben je met hetzelfde “trucje” bezig. Weliswaar meer spend, complexer en meer salaris maar je maakt geen strategische ontwikkeling door. Positie daar gaat het om! Zonder positie kan het nog altijd interessant zijn, maar je werkt minder aan het selectiecriterium voor de procurementleader van de toekomst; “businessleadership”.

Heel concreet herkennen wij de volgende situaties bij het adviseren van Procurementleaders over de volgende stap:

Je opereert als Procurement in een zuil met “Operational Excellence” als hoogst haalbare. Weinig ruimte om de “Business Aansluiting” te ontwikkelen. De volgende keuzes zijn dan mogelijk: 

  • Je bent tevreden met de gegeven dynamiek en blijft bij je huidige organisatie of zoekt het elders waar sprake is van dezelfde dynamiek;
  • Jouw expertise in “Operational Excellence” vermarkt je  als zelfstandige;
  • Je zoekt meer businessaansluiting van Procurement of de ruimte deze te ontwikkelen bij een andere organisatie;
  • Je zoekt een bredere verantwoordelijkheid dan Procurement alleen, binnen of buiten jouw huidige organisatie;

Je opereert met Procurement in de “Procurement zuil” en er zit rek in de ontwikkeling van de “Business Aansluiting” van Procurement.

  • Je pakt de leiding in de ontwikkeling van de “Business Aansluiting” met verfrissend nieuw elan;
  • Dezelfde uitdaging bij een andere organisatie;
  • Je zoek een organisatie waar de “Business Aansluiting” van Procurement vanzelfsprekend is (nog schaars). Je maakt daarbij meerdere stappen tegelijk in je ontwikkeling;
  • Je gaat voor een bredere verantwoordelijkheid dan Procurement binnen of buiten de organisatie;

Je opereert met Procurement in een organisatie waar de positie van Procurement en de aansluiting met de business vanzelfsprekend is (schaars).

  • Dit is wat je wilt en je blijft of zoekt een andere organisatie met dezelfde dynamiek in Procurement
  • Je gaat voor een bredere verantwoordelijkheid dan Procurement binnen of buiten de organisatie;
  • Met de dynamiek in waardeontwikkeling voor de klant en de rol van leveranciers hierin, heb je een uitermate interessante positie om vanuit een strategische verantwoordelijkheid bij te dragen aan het succes van de organisatie in een uitdagende tijd;
  • Je bent uitstekend voorgesorteerd voor een bredere businessverantwoordelijkheid, eventueel vanuit de board.

Uiteraard hebben keuzes te maken met jouw ambitie, de kennis en ervaring die je hebt opgedaan en het niveau waarop je acteert. Het is in ieder geval belangrijk jezelf bewust te zijn van de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen Procurement. Sluiten de mogelijkheden binnen jouw organisatie wel aan bij jouw ambitie en misschien wel het belangrijkste; wat is dan jouw ambitie? Te lang in de “verkeerde” trein blijven zitten maakt de “carrièrefuik” voor Procurementprofessionals te vaak tot een soms harde realiteit. Wat is dan te lang en wat is de beste timing?  In een wereld in transitie binnen een discipline die de toekomst heeft is dat overzicht best lastig.

Auteur Mark van Gaal
Publicatiedatum 01-08-2024 12:06 PM
Share: